pátek 31. května 2013

Jak na pracovní pohovor 1.

Příspěvek o pracovním pohovoru jsem se rozhodla rozdělit do dvou částí (vlastně do dvou příspěvků). První (ten vás možná bude zajímat víc, haha) se bude týkat toho, co si oblíknout, co si neoblíknout, jak se upravit (namalovat, jaké zvolit nehty, boty, vlasy...). Prostě a jednoduše řečeno, nejdříve vyřešíme vzhled.
Nejdříve si uvědomte, že vzhled = první dojem. To, jak vypadáte je základem pro první dojem. A 90% lidí bohužel na první dojem dá. 
Samozřejmě taky záleží na tom, o jakou pozici se ucházíte. Pokud toužíte dělat asistentku generálního ředitele, na recepci, hostesku, prodavačku v obchodě s hadrama.... prostě jakoukoliv práci s lidmi, tak sakra záleží na tom, jak vypadáte (krutá realita dámy). Ale pokud máte dělat někde v továrně u pásu, můžete mít v podstatě dvě hlavy, tři zadky a na zádech zakrnělé dvojče...tam bude každému jedno jak vypadáte. 

Pokud přijdete na pohovor v ošoupané, staré košili a roztrhaných džínách a zmalované jak na burlesque vystoupení, asi si o vás nebudou myslet to nejlepší.
NE! 
Nechoďte v teniskách, v mikinách či v šatech s obrázky (na Batmana, Simpsnovy, ani na Audrey Hepburn není nikdo moc zvědavý), neberte si psaníčko (protože se vám do něj nevejde životopis, diář, propiska apod.) a ani obrovský bágl, který taháte do školy (a ani plážová taška není vhodná).
Nešplíchejte se těžkým parfémem, nelakujte si nehty nějakou šílenou barvou (ikdyž je to tak moc trendy!), nenoste ošoupané džíny (když už džíny, tak jedině tmavé, neošoupané, a nakombinované s něčím dosti slušným, jako je třeba košile apod.).
Dále se nehodí chodit s odhalenými rameny a extra mini(sukni, kraťáskách) a hluboký výstřih je naprosté tabu (ikdyž máte co ukázat, tak prosím vkusně!!!!).

Boty - Když píšu, že nemáte chodit v teniskách, neznamená to, že si musíte nutně brát podpatky. Pokud jste zvyklé chodit ve sportovních botách, na pohovor si podpatky radši nedávejte (ještě byste tam vrávoraly, a to taky nevypadá zrovna nejlíp:D). Dá se to vyřešit balerínkami, a pak je spousta hezkých, slušných bot i bez podpatku (nebo na mini podpatku). 
Džíny - Džíny nejsou úplným tabu. Musíte ale hodně dobře vybírat. Různé ošoupané, děravé, s nějakým extra zrobením ala Ed Hadry, tak ty prosím NE! Zato tmavé džíny jsou možné, pokud se v nich cítíte dobře, vyhovují vám, a jak jsem už psala - nakombinujete je s něčím "slušným" - košile, sako apod. 
Šperky - Tady opět platí heslo "Méně je více". Já to třeba řeším hodinkami, jemným stříbrným náramkem, prstýnkem a jemnými náušnicemi. Velké náušnice, které se hodí spíš na večer dost odpoutávají pozornost a je to takový rušivý prvek. Stejně tak, když si vezmete výrazný náhrdelník, výrazné náušnice, obrovský prsten, bude si pak ten, kdo s vámi dělá pohovor spíše všímat tady těch cinkrlátek a nebude sledovat váš obličej.
Kabelka - Extra mini ani extra big kabelka se nedoporučuje. Do kabelky si musíte dát životopis (nejlépe neposkládaný), diář a propisku (pro případné poznámky a zaznamenávání dalších schůzek), nějaké to malovátko a pak vše ostatní, co s sebou prostě nosíte. Do psaníčka to fakt nenaskládáte. Rozhodně si s sebou neberte plážovou tašku (ani když pak jdete na koupák), obrovskou víkendovou kabelu (do které naskládáte i mrtvolu) atd. Ale pokud opravdu chcete jít s malou kabelkou, vemte si s sebou složku, kam si dáte již zmíněný životopis.

Make up = méně je více
Snažte se podtrhnout vaše přednosti, ale nenásilným způsobem. Nejlepší volbou bude rtěnka v přirozeném odstínu (na nějaké extra rudé, fialové, či jiné super trendy barvy raději zapomeňte). Pleť sjednoťte, nahoďte nějakou přirozenou tvářenku, stíny jsou nejlepších v přirozených odstínech hnědé (opět zapomeňte na nějaké extra výrazné barevné stíny), případně ještě přidejte kapku rozjasňovače a let´s go. 
Vlasy - Drdol je opět jistota, vypadá slušně a originálně (protože venku opravdu nepotkáte moc slečen s drdolem). Můžete si ale udělat klidně culík, rozpustit vlasy, prostě cokoliv, o čem si myslíte, že vám sluší a v čem se cítíte dobře. Hlavně si s sebou vemte hřeben, jeden nikdy neví. Když jdete s rozpuštěnými vlasy a venku začne foukat nějaký "fichr z hor", nemusíte pak vypadat jako malá čarodějnice. 

12 komentářů:

  1. Drdol nosí právě spousta holek. Ale nevadí, je opravdubslušivý a vkusný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde? V Brně to nějak nevidím a připadám si s drdole jako úplný exot :D

      Vymazat
  2. Super článek, a potěšilo mě, že jsem se dozvěděla, že jsem vlastně vždycky šla oblečená naprosto vhodně :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej, brzo ještě zjistíš, jestli ses tam i vhodně chovala :D o víkendu bude druhá část článku :)

      Vymazat
    2. vhodně jsem se nechovala, to vím - jsem vždycky totiž hrozně nervózní, stydím se, a je to na mně vidět :D

      Vymazat
  3. Chtěla jsem se zeptat, proč by s sebou měl člověk nosit životopis (pokud nepodniká tour de vrátnice po firmách, kde životopisy předává, pro případ, že by náhodou měli místo). Už jsem vícekrát četla, že vytahovat svůj životopis na pohovoru je neslušné - on taky není důvod. Firma jej přece má a na základě něj mě pozvala a že by z něj člověk předčítal svoje zkušenosti je trochu fiasko. :-)) Už jsem absolvovala pohovorů v životě hodně, ale nikdy jej nikdo nevytahoval, takže by mě zajímalo, proč jej tedy nosit s sebou. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, souhlasím s tím, že by ho měli mít vytisknutý a připravený. Už se mi ale párkrát stalo, že zrovna můj životopis neměli vytisklý apod. proto je dobré mít aspoň jeden s sebou. A nic z něj nepředčítáš. A taky ho nemusíš vytahovat, jen ho mít s sebou právě pro ty případy, kdy ho z nějakého důvodu nemají oni.

      Vymazat
    2. já mám třeba s sebou složku, kde mám kopii osvědčení ze státní zkoušky, maturitní vysvědčení, teď už kopii diplomu:) a takové věci k tomu a tam se ten životopis určitě neztratí, jednou třeba personalista koukal na papír ze státnic ze psaní na klávesnici, moc často se mi nestalo, že by to po mě chtěli. Určitě nikdo nemyslel, že by sis dala životopis před sebe a četla to:D

      Jinak podle mě jsou teda džíny tabu, ať už hezké nebo ne, nikdy bych v nich nešla. Nějaké hezké kalhoty nebo sukně se podle mě hodí více.

      Vymazat
    3. Njn, už mám tři křížky na krku a četla jsem za tu dobu ohledně pracovních pohovorů leccos, ale tuhle radu vidím poprvé. Proto jsem reagovala. :-)) Firma, kde by neměli vytisknutý můj životopis, příp. neměli ke mně připravené nějaké písemné poznámky, by mne lehce zneklidnila a asi bych je nepovažovala za moc seriozní - ale jak říkám - to jsou jen moje dlouholeté zkušenosti, dnes to chodí možná už jinak... Diplom, certifikát atd. jsem vždycky nosila až první den anebo na závěrečné kolo pohovoru, kde jsem byla vlastně už jen já jako vítězný kandidát.

      Vymazat
    4. Ano, já to chápu a mělo by to fungovat tak jak říkáš (aneb životopisy připravené). Ale někdy se opravdu může stát, že si zrovna ten tvůj nevytisknou (když má personalista pohovor s milionem lidí, tak je to i pravděpodobné, že na někoho prostě zapomenou), takže bych opravdu doporučila, vzít si takovou základní věc s sebou. Je to přece jenom jen papír, který nezabere moc místa :)

      Vymazat
  4. Super clanek, tesim se na pokracovani...

    OdpovědětVymazat
  5. Se vším více méně souhlasím, ale nemyslím si, že by třeba tmavší rtěnka by tabu :) jako výrazná růžová nebo oranžová ne, ale červená rtěnka mi přijde v pohodě :D

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář!