středa 26. ledna 2011

Dokonalá pleť díl 2. - make-up

Většinou si vybíráme make up dle barvy, reklamy či doporučení jiných lidí. Ale to, že jistý make up sedí vaší kamarádce, která pak má nádhernou pleť neznamená, že bude perfektně sedět i vám.
Vizážistka Bobbi Brown říká: „Nejčastější chybou je, že ženy vybírají jen podle odstínu, přitom textura či výsledný efekt jsou snad ještě důležitější.“ Důležitý je i typ pleti. Suchá pokožka potřebuje hydratovat - vhodný je tekutý make-up, problémová zakrýt - nejlepší volbou je krémově pudrový, který doplňujeme použitím korektoru, mastná zmatnit - matný tekutý make-up, pro normální pleť vyberte kompaktní make-up. Make-up musí být lehký a hlavně vypadat přirozeně. Jak byste ho ani neměly. 
Make up vyzkoušejte nejdříve na zápěstí, ať se dozvíte, jak se roztírá a vstřebává. Až budete vybírat odstín, naneste trochu make upu na tvář. Jedině tak si vyberete správný odstín. Kůže na zápěstí je totiž tmavší, než ta na obličeji. 
Nejlepší je požádat v obchodě o vzorek vámi vybraného make upu a vyzkoušet ho doma, při denním světle. Pokud už do tohoto připravku chcete investovat víc peněz, určitě je to dobré (ať pak doma nekřičíte, že jste za tu malou tubičku utratily milion a vůbec vám odstín/textura nesedí).

Nikdy si nekupujte tmavší odstín, než je vaše pleť. Lepší je si koupit světlejší, a pleť si pak můžete „dobarvit“ třeba bronzerem.

Pod make up by se měl používat denní krém a také podkladová báze, díky které make up vydrží celý den a vypadá přirozeně.
Tónovací krém – krém s jemným barevným nádechem. Pleť vyživuje, hydratuje, neucpává póry a vytváří sametový vzhled. Vypadá naprosto přirozeně, ale nemá velkou krycí schopnost. Většinou je určen pro normální a sušší pleť.
Tekutý make-up – je hustší než tónovací krém, dobře se roztírá a zakrývá nedostatky pleti. Na povrchu pokožky vytváří ochranný film, který brání před vysoušením a většina obsahuje také UV filtr. Je vhodný pro všechny typy pleti.
Make-up 3v1 – většinou na první pohled připomíná pudr, je však krémovější. Kryje nedostatky pleti, vytváří matný a pudrový vzhled. Nejlepší je na mastnější a problematickou pleť.
Pěnový make-up – tenhle make-up zase připomíná 3v1, ale je krémovější, lépe se roztírá, ale nekryje tak dobře. Je určen pro všechny typy pleti, ale pro suchou bych ho nedoporučovala, mohou se pak tvořit šupinky)
Tuhý make-up – vypadá jako široký korektor. Má tuhou konzistenci a skvěle kryje.
Nestíratelný make-up – nezanechává stopy na oblečení
Voděodolný make-up – vydrží i ve vodě (ikdyž moc tomu nevěřím)
Korektor – kryje nedostatky, nanáší se před nebo po použití make-upu a je dobré si pořídit o odstín tmavší, než je vaše pleť (světlejší by nedostatky spíše zvýraznil)
A tady je pár mých oblíbených make-upů, které jsem vyzkoušela a byla s nimi velmi spokojená.


13 komentářů:

  1. ten článek? Ten je z časopisů, internetu a mojí hlavy.

    OdpovědětVymazat
  2. No celý ten text ne? Jsem ten časák měla na Santorini a nudou jsem ho přečetla asi 8x:-D

    OdpovědětVymazat
  3. celý text opravdu ne, tak 3 věty jsou z Elle a zbytek je jak říkám z netu a mojí hlavy.

    OdpovědětVymazat
  4. :) tak to je super článek, měli by se od tebe inspirovat všichni redaktoři, protože si to napsala srozumitelně, přehledně , prakticky !!! Díky...

    OdpovědětVymazat
  5. dermacol je skvelý a astor perfect stay používam dodnes!

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělý článek...já moc na make-up nejsem. Spíš používám pudr. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Astor perfect stay používám a je nejlepší!!

    OdpovědětVymazat
  8. Ten můj tu není :D , já mám nejradši makeupy od Loreal :)
    Ale jinak supr článek :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj =)moc se mi libi tve stranky... ma to hlavu a patu a je videt, ze se o to opravdu zajimas a narozdil od hodne lidi, kteri o tom pisou, tomu rozumis. =) Chtela bych te poprosit o radu... mam problematickou plet a jeste jsem nenarazila na make-up, ktery by ty cervene flicky atd. dobre zakryl a zaroven vypadal pekne... nedokazala bys mi poradit? Pises tu, ze tuhy make-up skvele kryje... je jednoduche s nim zachazet? =) Moc dekuju... Elie

    OdpovědětVymazat
  10. děkuji za pěkný komentář :) a k Tvému dotazu - červené flíčky by měl zakrýt zelený (nebo žlutý) korektor (Seženeš skoro u všech značek), který redukuje začervenání. A co se týče make-upu - tuhý opravdu dobře kryje, zvlášť Pan Stick od Max Factor, ale pokud máš mastnější pleť, byl by lepší nějaký zmatňující make-up. S těmi už ti bohužel moc neporadím, nemám moc zkušeností. ale určitě zkus ten zelený korektor ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuju moc za radu =);) ja prave s tim tuhym nemam vubec zkusenosti... tak to zkusim =) jeste jednou diky =) ...Elie

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář!