úterý 16. února 2016

Oblíbené knihy, aneb co všechno jsem přečetla za poslední měsíce

DAVID EBERSHOFF - DÁNSKÁ DÍVKA
Na tuto knihu jsem narazila loni cca v říjnu v levných knihách. Nalákala mě cena 49,- Kč a celkem pěkný přebal. Tak jsem si ji vzala, aniž bych věděla o čem to vlastně je. Jak jsem si doma přečetla, že je kniha o celkem kontroverzním tématu - a to o muži, který se chtěla stát ženou (a to ve 30. letech minulého století), moc se mi do čtení nechtělo. Ale po prvních stránkách mě kniha opravdu chytla. A také mě zaujala inspirace opravdovým příběhem.  

Je to nádherný (a upozorňuji že smutný) příběh Einara a jeho ženy Grety. Je to o lásce, příběh je v podstatě velmi romantický. Trochu jsem se až divila, že Greta snášela ženství svého muže docela dobře, já osobně bych se asi rovnou složila. Každopádně, pokud máte rádi romantické, smutné a možná i trochu zvrácené příběhy, tohle je to pravé pro vás. A ano, teď přišel (konečně) do českých kin i film s úžasným Eddie Redmaynem. V době, kdy jsem knihu četla film ještě nebyl na světě, ale věděla jsem kdo bude hrát Einara, takže jsem si opravdu v celé knize představovala jak ho hraje Eddie. 

Mimochodem film jsem doteď neviděla. Trochu se bojím, že něco nebude dle knihy sedět, ale to je hold úděl toho, když něco nejdřív přečtete a pak vidíte na filmovém plátně. Věřím ale, že je film úžasný (aspoň podle traileru a hereckého obsazení), takže se na něj podívám možná ještě dnes! :-)

RASOM RIGGS - SIROTČINEC SLEČNY PELEGRINOVÉ PRO PODIVNÉ DĚTI
Tuhle knihu jsem chtěla na Vánoce, a měla jsem radost, když jsem ji pod stromkem opravdu vybalila. Přečetla jsem ji ani ne za týden, opravdu jsem se do toho příběhu zamilovala a "zažrala". Je to o chlapci Jacobovi, který jede po smrti svého dědečka prozkoumat ostrov v Anglii, kde dědeček vyrůstal. Ovšem dostane se do časové smyčky, k tomu tam najde děti s dost prapodivnými schopnostmi (dívka, co umí létat, neviditelný chlapec atd.). Každopádně je to taková mrazivá a naprosto šílená pohádka. Nechci vám o příběhu říkat více. Prostě mě z těch podivností a sem tam z nějakého dobře popsaného netvora až mrazilo. A mimochodem kniha obsahuje fotografie, který celý příběh výborně dotvářejí (třeba fotky těch podivných dětí). Nikdy jsem nic podobného neviděla. Jason Riggs umí opravdu dobře psát. Jo a kniha končí dost divně, možná vás to trochu zklame, proto je potřeba si pořídit další díl... Jo a samozřejmě musím zmínit, že podle knihy teď Tim Burton točí film, takže jsem maximálně zvědavá, jaké to bude. Celá ta mrazivá atmosféra je jako stvořená právě pro Burtona.

RASOM RIGGS - SIROTČINEC SLEČNY PELEGRINOVÉ - PODIVNÉ MĚSTO
A hned co jsem dočetla první díl jsem si rychle běžela pro další díl Sirotčince - Podivné město. Opět kniha s fotkama, a úžasným příběhem. Je to samozřejmě pokračování a bez přečtení prvního dílu opravdu nepochopíte, o co tady jde. Celý děj se odehrává v podstatě třech dnech, je to dost popisné (ale dobře popisně, všechno si díky tomu dokážete skvěle představit). A upozorňuji, že to zase skončí tak neurčitě. Teď mi nezbývá než čekat na třetí díl, který by měl vyjít letos (hlavně doufám, že ho pak někdo rychle zvládne přeložit do češtiny  a vydat u nás). Opět vás tu čekají podivné děti, stará Anglie, pes, co mluví a kouří dýmku, netvoři, mrazivá atmosféra.... 

PAULA HAWKINS - DÍVKA Z VLAKU
Opět kniha, kterou jsem dostala na vánoce, ale nedávala jsem ji moc naději, že mě bude bavit. Bestsellery mě nikdy moc nebavily, ale tohle se opravdu povedlo. Četla jsem ji po večerech, občas až do ranních hodin. Ale nemohla jsem se odtrhnout. Má to zvláštní příběh, hlavní hrdinka (a vypravěčka skoro celé knihy) je tak trochu zlomená žena, alkoholička, občas jsem měla chuť ji praštit, ale nakonec jsem ji tak trochu pochopila. Nebudu vám přesně popisovat příběh, spíš vám řeknu, že pokud máte rádi thrillery, detektivky, možná i trochu psychárky, tohle vás bude bavit. Celá kniha je napsaná takovou formou deníku, je třeba sledovat, jaké datum zrovna čtete, občas se totiž vrátíte v čase, nebo si čtete "deník" jiné osoby. Opět se podle knihy má točit film, ale ten asi nebudu chtít vidět. Všechno jsem si totiž dost specificky představovala, a bojím se, že film mi moji fantazii akorát zruší. 

GILLIAN FLYNNOVÁ - ZMIZELÁ
A hned co jsem dočetla Dívku z vlaku jsem chtěla nějakou podobnou knihu. Jelikož bylo na přebalu Dívky napsáno, že je to nová Zmizelá, tak mě napadlo, že si prostě koupím Zmizelou. Film jsem neviděla (a asi nikdy neuvidím, hraje tam totiž Ben Affleck, a toho já totálně nesnáším). Tuhle knihu jsem si koupila teprve v sobotu, jsem na straně 50, takže vám celkově o knize nic neřeknu, ale je to opravdu napsané podobným stylem jako Dívka z vlaku. A zatím to vypadá opravdu dobře.

Četli jste něco z těchto knih? Co čtete teď, a co vás baví číst?

4 komentáře:

  1. Sirotčinec jsem také přečetla, sice to byla fajn kniha, ale čekala jsem něco jiného, spíše hororového.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Dánská dívka je super a i film stojí za to :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Od Gillian se mi nejvic libi Temne kouty, moc doporucuji.Divka ve vlaku se mi libila, ale jsou i lepsi knizky...Na ten Sirotcinec mam uz taky delsi dobu zalusk.

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám teďka na wishlistu Sirotčinec a Dívku ve vlaku. Doma mám ale ještě hafo nepřečtených knih, takže k těmto se dostanu možná někdy příští rok :D

    OdpovědětVymazat

Díky za komentář!